Familien Helligsøe > Grøn livsstil

Hvad gør vi for miljøet...

Forbrug

Mad

Vi køber stort set alt mad økologisk. Det meste kan vi få i vores lokale Kvickly, der har et rimeligt udvalg af økologiske varer. Udvalget af økologisk pålæg og brød er dog ret ringe.
Ellers køber vi også indimellem stort ind hos Gårdbutikken på Bøvlinggård og Andelssamfundet i Hjortshøj. Vi håber at det vil blive mere, når vi nu har købt en større dybfryser.
I en længer periode abonnerede vi på en ugepakke med økologiske grøntsager. Det gik godt indtil Anders blev mere bevidst om sine madønsker. Det endte efterhånden med at vi altid skulle lave to forskellige retter til aftensmad. Da endte ugepakken brat sine dage.
De eneste bevidste fravalg vi har er øl, vin og spiritus, det køber vi – helt økonomisk, i de tyske grænse-supermarkeder. Lidt påholdende er man vel altid!

Øvrig husholdning
Opvaskemiddel, rengøringsmidler er enten Ecover eller Bluecare.
Generelt køber vi varer der er så lidt miljøbelastende som mulige, fx anvender vi slet ikke staniol.
Vi har (som de fleste småbørnsfamilier) et stort forbrug af engangsbleer – det er simpelthen for bekvemt til at vælge andre løsninger. Men godt for miljøet er det næppe.

Vask

Vi anvender Ecover vaskepulver, der ikke indeholder blegemidler. Blegmiddel køber vi separat og det tilsættes kun ved hvid-vask.
Vi bruger aldrig skyllemiddel.
Vask foregår ved max. 60° C, aldrig ved 95° C.
Vi har en vaskmaskine der er nogle år gammel, i dag vil ville den sikkert få mærkningen B, C eller D. Når den er kørt i sænk vil vi have en med energimærket A.
Vi har også en tørretumbler (øh – den har vist ikke noget energimærke!), som Helge lidt for ofte anvender af ren dovenskab. Vi har ellers masser af tørremuligheder i vores udhus og i haven.

Bekældning
Vi prøver blot at undgå de det mest miljøbelastende produkter – det her er virkelig et område hvor der findes meget lort, og meget af det køber vi også – desværre. Hvis udvalget var størrer ville vi også ændre vores indkøbsvaner på dette område.

Energi

Vand
Vi vander aldrig i haven. Ofte glemmer vi endog stueplanterne.
Da vi skiftede toilet i stueetagen gik vi over til et med dobbeltskyl.
Vort vandforbrug ligger vist nogenlunde på gennemsnittet for en familie af vores størrelse.

El

Vi lader ingen apparater stå med stand-by strøm, vi slukker dem helt.
Vi bruger efterhånden udelukkende genopladelige batterier.
Vi skifter over til lavenergipærer hvor det er muligt, i takt med at de gamle springer.
Vi har bevidst fravalgt at have opvaskemaskine.
Vi bruger mindre energi under madlavningen ved at udnytte eftervarmen i kogepladerne og fx koge i så lidt vand som muligt.
Vores udtjente dybfryser der brugte 530 kWh/år, er blevet skiftet ud med en ny A-mærket. Den nye Bosch-model bruger kun 299 kWh/år og er dobbelt så stor! Dermed slap vi af med vores største strømtyv.
Vi har tidligere lånt en energimåler hos vores elselskab. Vi troede egentlig også at computeren brugte rigtig meget strøm – men fandt ud at at vores brødrister brugte mere strøm på at riste to skiver brød end computeren brugte på en time.
Hvis elmarkedet bliver liberaliseret (det gør det nok med den regering vi har i øjeblikket) vil vi sikkert vælge at købe strøm hos en leverandør der kan levere strøm fra vedvarende energikilder.

Varme
Vi har fået underetagen isoleret (gulve og ydervægge) og har skiftet de fleste vinduer til modeller med lavenergiglas. Vi håber at det vil reducere vores forbrug af fyringsolie væsentligt.
Vi har en konvektions-brændeovn i stueetagen som varmer alle stuerne og køkkenet op. Det kunne den ikke inden vi fik isoleret!

Affald

Genbrug

Vi sortere selv i følgende grupper: Glas, aviser, pap, metal og farligt affald (spraydåser, batterier, el-pærer, kemikalier, medicinrester og andet). Glas og aviser bliver afhentet af lokale spejdere, det andet bringer vi selv op på genbrugsstationen.

Kompost
Vi sortere alt grønt affald fra og kompostere det selv.

Minimering
Vi modtager ingen reklamer. Det har en dejlig dobbelteffekt. Mindre papirforbrug og et generelt mindre forbrug af ligegyldige ting som vi alligevel ikke manglede.
Vi abonnere på en af landets absolut tyndeste aviser. Tynd mht. sidetal og dermed affald, men tyk af informationer.

Transport

Bil/Cykel/Bus
Indrømmet - vi har bil (dog kun én) og kører ca. 17.000 km årligt.
Vi cykler også en del - men efter vi har fået 2 unger bliver det dog ofte bilen der kommer i brug til og fra pasningsordninger.
Helge bruger cykel og bus til og fra arbejdet i Århus. Karin cykler også til arbejdet. Den der skal hente eller bringe ungerne bruger dog bilen ind til Odder.
Det hører vel også ind under transport at både Helge og Karin burde løbe(træne) noget mere!

Huset og haven

Vi bruger ingen former for sprøjtemidler eller kunstige næringsstoffer i haven. Vi har dog en motorplæneklipper da vores græsplæne er pænt stor.
Da vi malede stuerne efter endt ombygning brugte vi Naturmaling.
Vi køber ikke hårdttræ-møbler der er produceret at træ fra rovhugst i regnskoven.